Volg ons op Twitter

Het BPM voordeel

Het BPM voordeel

dbf13ee9c9lc_150Op alle nieuw verkochte personenauto’s in Nederland wordt BPM en CO2 taks geheven.  Als u als bedrijf een bestelauto aanschaft die voldoet aan de eisen van het grijze kenteken dan hoeft u geen BPM, CO2-taks en BTW af te dragen. De BPM op bestelwagens is in Nederland 37,7% van de netto catalogusprijs, inclusief alle opties af fabriek. Als uw bestelwagen voldoet aan de eisen van het grijze kenteken dan hoeft u als ondernemer geen BPM af te dragen. Als u bijvoorbeeld een luxe SUV laat ombouwen naar bestelwagen (grijs kenteken) dan kunt u veel geld besparen.

De voordelen op een rij voor ondernemers:

  • Lagere aanschafprijs door geen afdracht BPM voor ondermers.
  • Lager tarief wegenbelasting voor grijskentekens voor ondernemers (ondernemerstarief).
  • Geen of lagere bijtelling (bestelauto algemeen gebruik).
  • Investeringsaftrek.
  • Lagere verzekeringspremie.
  • Representatieve uitstraling van een personenauto met toch een grote laadruimte.

Het voordeel van het grijze kenteken geldt voor de ombouw van de volgende categorieën:

  • Nieuwe personenwagens.
  • Nieuwe geïmporteerde personenwagens.
  • Geïmporteerde occasion personenwagens uit de EU; op het moment dat u als ondernemer een import personenwagen ombouwt naar grijs kenteken hoeft u de rest-BPM niet af te dragen.

Een rekenvoorbeeld: Kia Sorento 2.2 CRDi X-ecutive AWD

De catalogusprijs van deze Kia Sorento op geel kenteken is € 39.500,-  excl. BTW. Als u deze Kia Sorento op grijs kenteken rijdt kost deze Kia Sorento VAN uitvoering €29.083,- excl. BTW. Dit is inclusief ombouw naar grijskenteken*.

Kia Sorento 2.2 CRDi X-ecutive AWD  € 28.472,-  excl. BTW
Opties: metallic lak  €     611,-  excl. BTW
Totale nieuwprijs grijskenteken (netto catalogusprijs)  € 29.083,-  excl. BTW
 BPM grijs kenteken (37,7%) + dieseltoeslag €273,-  € 11.237,-

2766e8bd15kia_sorento_vanAls ondernemer hoeft u de BPM op een grijs kenteken voertuig niet af te dragen. In dit geval bespaart u € 11.273,- door de Sorento op grijs kenteken te rijden.

Een rekenvoorbeeld: Jeep Grand Cherokee 3.0 CRD 177 kW

De catalogusprijs van deze Jeep Grand Cherokee geel kenteken is   € 66.966,- excl. BTW. Als u deze Jeep op grijs kenteken rijdt kost deze Jeep Grand Cherokee VAN uitvoering € 45.063,- excl. BTW. Dit is exclusief ombouw naar grijskenteken**.

Jeep Grand Cherokee 3.0 CRD € 44.452,- excl. BTW
Opties € 611,- excl. BTW
Totale nieuwprijs grijskenteken (netto catalogusprijs) € 45.452,- excl. BTW
BPM grijs kenteken (37,7%) + dieseltoeslag €273,- € 17.031-

Als ondernemer hoeft u de BPM op een grijs kenteken voertuig niet af te dragen. In dit geval bespaart u dus veel geld door de Jeep Grand Cherokee op grijs kenteken te rijden.

* De Kia Sorento VAN uitvoering wordt geproduceerd door ASH Carrosserie in opdracht van Kia Motors Nederland.  De Kia Sorento VAN is verkrijgbaar bij uw lokale Kia dealer.

** De Jeep Grand Cherokee VAN wordt in eigen beheer geproduceerd door ASH Carrosserie. Kijk voor meer informatie over alle VAN uitvoeringen van ASH Carrosserie op onze website.